سه‌شنبه ۱۳۹۱/۰۱/۱۵

رئيس دبيرخانه کميسيون فرهنگي اجتماعي کلانشهرها تاکيد کرد:

توانمندي شهرداري ها يعني تقويت مديريت هاي محلي

از اين قبيل نمايشگاهها شايد در تهران و برخي شهر هاي ديگر برگزار شده باشد ولي برگزاري جشنواره بازي و اسباب بازي قزوين با اين وسعت، ارزنده و جذاب تلقي مي شود.

 

دكتر عادل مزاري، رئيس دبير خانه كميسيون فرهنگي اجتماعي كلانشهر ها ضمن حضور در شهر تاريخي قزوين، ميهمان دومين جشنواره بازي واسباب بازي كودكان ديروز و امروز بود و در گفت و گويي صميمانه اين جشنواره از بايدها و نبايد هاي شهرداري ها سخن گفت؛ وي بزرگترين رخداد نوروزي قزوين را بي نظير توصيف کرد و اين مهم را الگويي خاص براي ديگر شهر ها دانست. آنچه در ادامه از نظر مي گذرانيد حاصل نشست وي با رسانه سنگ ، کاغذ ، قيچي است... 
*دومين جشنواره بازي و اسباب بازي كودكان ديروز و امروز قزوين را چطور ديديد؟
 به تمامي زحمت كشان عرصه ي برگزاري اين جشنواره خسته نباشيدمي گويم ؛ به قول سهراب كار مانيست شناسايي راز گل سرخ؛ واقعا كار بسيار جالبي به انجام رسيده است، بايد بگويم زيباتراز نمايشگاه فضاي تاريخي بود كه جشنواره در آن برگزار شد و برپايي هفتمين نمايشگاه صنايع دستي دركنار آن به جذابيت هاي جشنواره كمك خواهد كرد.
از اين قبيل نمايشگاهها شايد در تهران و برخي شهر هاي ديگر برگزار شده باشد ولي برگزاري جشنواره بازي و اسباب بازي قزوين با اين وسعت، ارزنده و جذاب تلقي مي شود. به ويژه از منظر بررسي اسباب بازي بچه هاي ديروز، قسمتي كه در حوزه ي تاريخي اين بخش انجام شده بود بسيار جذاب به نظر مي رسيد. خيلي از خاطرات و سرگرمي هاي دوران كودكي ونوجواني برايم زنده شد؛ در مجموع از طرف خود، شهرداري تهران، كميسيون فرهنگي كلانشهر هاي ايران از دست اندر كاران مربوطه تشكر و قدر داني مي كنم.
*آقاي دكتر شما كه از طلايه داران رويكرد فرهنگي اجتماعي در نهاد شهرداري هاي كشور محسوب مي شويد، مي توانيد فلسفه ي اين رويكرد را براي خوانندگان تشريح كنيد؟
دكتر قاليباف شهردار تهران يك شعاري را تحت عنوان " شهرداري از سازمان  صرفا خدماتي بايد به يك نهاد اجتماعي بدل شود "مطرح كرد؛ در خيلي از كشورهاي پيشرفته ي دنيا شهرداري صرفايك نهاد خدماتي نيست. در بسياري از امور اجتماعي ومسائل مربوطه شهروندان دخالت مي كند. در ايران به نوعي اين حركت در قانون بلديه در كناربسياري موارد ديگر مطرح شده است و شهر قزوين به عنوان شهري كه قديمي ترين خيابان ايران متعلق به آن است و 12 درصد آثار ثبت شده ي ملي كشور را به خود اختصاص داده،در سابقه ي مديريت شهري اش تمامي اين موارد ديده شده است؛ اما متاسفانه به اين رويكرد كمتر پرداختيم؛ از زمان آقاي كرباسچي تقريبا با يك شكل جديد باراه اندازي روزنامه همشهري وايجاد فرهنگسراها اقداماتي در اين زمينه ها شروع شد ودر زمان دكتر قاليباف اوج گرفت؛ ديدگاه ايشان براين بود شهرداري در همه ي امور اجتماعي و فرهنگي، از آسيب هاي اجتماعي گرفته تا سلامت، ورزش و ساخت كتابخانه بايد ورود پيداكند. البته يكسري آسيب ها در كنار اين موارد وجود دارد امانفس حركت بسيار زيباست. هم اكنون در تهران مطالبات مردم آسفالت خيابان و يا افزايش فضاي سبز نيست در خواست احداث زمين چمن مصنوعي ، كتابخانه و فرهنگسر ا نياز مردم از شهرداري شده است.
اين موارد از موفقيت شهرداري حكايت دارد، ولي برخي شهر ها در اين زمينه ها موفق نبوده اند و معاونت فرهنگي اجتماعي و حتي سازمان فرهنگي ورزشي خود را تشكيل نداده اند. در اين چند سال اخير بحث انتقال تجربه والگو برداري از شهرداري هاي موفق كشور مطرح شده است كه جشنواره بازي و اسباب بازي حركت قابل تحسيني است كه مي تواند در ديگر شهر ها به اجرا درآيد؛ کاش فرصتي پيش مي آمد معاون فرهنگي شهر ها از اين جشنواره که کار زيبا و تحسين برانگيز محسوب مي شود، بازديد و الگو برداري مي کردند؛در كنار اين ارتقاء بودجه ي فرهنگي قزوين كه طي سالهاي اخير به حدود هشت ميليارد تومان افزايش يافته نشان مي دهد رويکرد شهرداري به اين سمت گرايش پيدا کرده است؛ در بسياري از پايتخت ها و شهر هاي مهم دنيا براي ايجاد شور و شاط در شهر و ارتقاء روحيه جوانان ونوجوانان از نور و رنگ زياد استفاده مي کنند اگر شهرداري ها در کنار کارهاي فرهنگي به انجام اين کارها نيز بپردازد موفق تر خواهند شد.قزوين در انجام اين کارها بويژه تبادل و انتقال تجربه موفق عمل کرده و برگزاري اين جشنواره نمادي از نتايج اين مهم در شهرداري قزوين بوده است.
*براي به ثمر رساندن اهداف اين جشنواره مهم و هرچه غني تر برگزار شدن آن در سالهاي آتي لازم است دستگاههاي مرتبط در کنار مديريت شهري قرار بگيرندبه نظر شماچکار بايد انجام داد تا اين حساسيت در بين مسئولان امر بوجود بيايد؟
يکي از خطراتي که متاسفانه در جامعه ي امروز وجود دارد ،گسست بين نسل گذشته و امروز است؛ امروزه اگر نسلي گذشته ي خود را از ياد ببرد اشتباه بزرگي مرتکب شده؛ احياء سنت هاي ما بويژه در بخش بازي، اسباب بازي که جشنواره قزوين بدان پرداخته يک نقطه قوت و تلنگري به کودکان، نوجوانان و خانواده هاي آنان است و زماني به نتيجه ي مطلوب دست خواهيم يافت که ديگر دستگاههاي فرهنگي و اجتماعي در کنار مديريت شهري انجام و ظيفه کنند. خود اين جشنواره در واقع يک تلنگر براي مسئولان است.
*به ياد داريد در زمان کودکي و نوجواني خود چه بازي هايي انجام مي داديد؟
در دوران کودکي منچ، فوتبال دستي، هفت سنگ، گل کوچک و لي لي زياد بازي مي کرديم؛ ولي دوران نوجواني من با انقلاب و جنگ تحميلي همراه شد من هم در گير اين جريانات شدم و بيشتر به مقوله شعر، مشاعره، مقاله نويسي و روزنامه ديواري پرداختم. بايد بگويم از دوران کودکي زود فاصله گرفتم.
*شما در صحبت هاي خود به ارزشهاي موجود در بازي هاي گذشته همچون کار گروهي و خلاقيت اشاره کرديد؛ در حال حاضر همراه باتغيير سبک زندگي، مشغله کاري والدين، تک فرزندي شدن، خانه هاي کوچک آپارتماني و فضاهاي تفريحي محدود شهري ديگر نمي توان مثل قبل به اين بازي ها پرداخت؛ مديران شهري براي گنجاندن اين موضوعات در پيکره يک شهر چطور مي توانند انجام وظيفه کنند؟
 اينجاست که نقش شهرداري به عنوان يک نهاد اجتماعي مهم مي شود، زمانيکه مردم از زندگي پرشور و حرارت گذشته فاصله مي گيرند و در عصر تکنولژي و زندگي ماشيني غوطه ور مي شوند. حالا ديگر بازي هاي جمعي وجود ندارد تاخلاقيت کودکان بارور شود چراکه به بازي هاي فردي وکامپيوتري روي آوردند. در بازي هاي گروهي است که تعامل وکارگروهي به کودکان آموخته مي شود وشهرداري با ايجاد خانه هاي محله، خانه سلامت ، خانه اسباب بازي مي تواند به اين روند سرعت بخشد. در حال حاضر به دستور دکتر قاليباف براي هر 374محله ي شهر تهران يک سراي محله با امکاناتي نظير کتابخانه، خانه سلامت، کار آفريني، خانه آي تي ساخته شده است. در اين مراکز مي توان کارها و بازي هاي گروهي قديم احياء کرد. در اين حوزه هيچ ارگاني غير از شهرداري نمي تواند نقش آفريني کند چون از امکانات ، بودجه و توان خاصي به نسبت ديگر دستگاهها برخوردار است.
*چه قدر مديريت واحد شهري مي تواند به اين موضوع کمک کند؟
مديريت واحد شهري به اين موضوع خيلي نمي تواند کمک کند.مديريت واحد شهري با اين ديدگاهي که برخي مي گويند، اشتباه است؛ چون دولت با پول چاههاي نفت نمي تواند آب، برق و گاز را مديريت کند چه برسد به اينکه به شهرداري ها بخواهد ياري برساند. منظور از مديريت واحد اين است که شهرداري کارهاي فرهنگي و اجتماعي شهر را مديريت کند ؛ از آن منظر که کارهاي ديگر بانظارت شهرداري باشد، اينطور نباشد وقتي جايي آسفالت مي شود دستگاه ديگر نسبت به حفاري همان محل اقدام کند. در کشور هاي دنيا دستگاههايي نطير کلانتري ، دادگاه ، مخابرات ، آب و فاضلاب زير نظر شهرداري است. مابايد مديريت هاي محلي را در استانها تقويت کنيم و دولت در مسائل کلي دخالت کند.
*فکر نمي کنيد با گسترش اين روند، شهرداري به بن بست رسيده و سطح توقعات شهروندان به جايي برسد که نا خود آگاه ،برعکس نتيجه بگيريم ؟
بالاخره آسيب هست؛ به نظر من الان طوري شده که بايد به اين سمت برويم.
هم اکنون درصد فرهنگي اجتماعي شدن پيامهاي سامانه 1888 تهران خيلي بالاتر رفته در صورتيکه قديم اينطور نبود. کارهاي فرهنگي هزينه بر است و ما بايد براي انجام آنها ديدگاه انتحاري داشته باشيم. در مجموع بايد برنامه ريزي و مديريت شود چون شهرداري ها در کل کشور بشدت بدهکارند، دولت در کنار مجلس بايد راهکار تدوين کرده و قانون جلوي پاي شهرداري ها قرار دهند. خيلي چيزها در اين کشور بودجه هاي کلان و متولي دارد در مقابل شهرداري ها با اين عظمت هنوز وزارتخانه و يا سازمان خاصي ندارند و تنها در معاونت عمراني وزارت کشور يک سازمان شهرداري ها تشکيل شده است؛ يعني کم توجهي شده و خيلي از شهرداري ها الان حتي حقوق پرسنل خود را نمي توانند پرداخت کنند، اين مشکلات هست ولي شهروندان توقع دارند که کارهاي مختلف از سوي شهرداري صورت بگيرد . با اين حال به يک عزم ملي نياز داريم و اگر مي خواهيم بسياري از آسيبها و مشکلات کمتر شود بايد شهرداري ها را توانمند کنيم واين نيازمند صرف هزينه است.
*در اين بين مشارکت تشکل ها و نهاد هاي مردمي چطور و کجا تعريف مي شود ؟
به نظر من مردم، رکن اصلي هستند چراکه شهرداري يک نهاد مردمي است. متاسفانه در چند سال اخير به تشکل ها و ثمن ها بعضا به عنوان جاسوس نگاه کرديم.
*در واقع نگاه امنيتي داشتيم ...
 بله؛ اين ديدگاه خيلي خطرناک است؛ در دنيا هر نهاد موفقي با کمک مردم رشد کرده؛ در ايران هم اگر در انقلاب و جنگ موفق بوديم به اين خاطر بود که مردم پاي کار بودند ولي متاسفانه برخي، تشکل ها را باور ندارند؛ تهران هم در به کارگيري توان تشکل ها زياد موفق نبوده ولي ديدگاه دکتر قاليباف اين است که شوراياري ها بايد شهرداري محلات را اداره کنند چون اهالي محله از نياز هاي محل سکونت خود مطلع اند و شهرداري مديريت واحد را به عهده بگيرد. اگر تشکل ها پاي کار بيايند موفق خواهيم بود.
*انجام اقدامات اين چنيني در شهرداري تهران موجب بروز حرکت مثبت از سوي شهروندان مثلا در پرداخت عوارض شد است ؟
قطعا اينطور بوده است. الان شهرداري تهران به خاطر برخي مسائل از سوي دولت تحريم است؛ تبصره سيزده که بايد به حمل ونقل عمومي کمک کند وظيفه ي خود را انجام نمي دهد و خيلي موارد ديگر. از سويي وقتي دکتر قاليباف بودجه ي پايتخت را در سال قبل 10 هزار ميليارد تومان تعيين مي کند بايد گفت موضوعات شهري در تهران به صورت کلان دنبال مي شود اما دولت بنا به هر دليل کمک نمي کند. شايد اين سوال پيش آيد که شهرداري مرکز کشور چطور خود را اداره مي کند؟ بايد بگويم مردم باور کردند که شهرداري تهران واقعا دارد کار مي کند؛ در دوره شهرداري دکتر قاليباف بيش از هزار مکان فرهنگي ساخته شده است و مردم اين خدمات رامي بينند وقضاوت مي کنند بايد بگويم شهرداري تهران با اعتماد مردم خود را اداره مي کند.
پايان پيام

 

تصاویر مرتبط